Nasveti za enostavnejši nakup nepremičnine

Nakup nepremičnine ni prezapleten, če ste nanj pripravljeni. Vedeti morate v kaj se spuščate in biti odločni pri svojih sprejetih odločitvah. Ponujamo vam nekaj nasvetov, s katerimi si lahko zmanjšate stres ob nakupu in se raje posvetite iskanju najprimernejše nepremičnine.

POSTAVLJANJE LIMITA

Določitev vašega limita je prvi korak. Nekako je sicer pravilo, da ne iščete nepremičnin, ki presegajo dva ali trikratnik vašega letnega zaslužka. Če kupujete s partnerjem, uporabite skupen prihodek. To vam pomaga, da ne jemljete kredita, katerega ne bi mogli odplačevati. Mesečno naj kredit ne presega 28% vašega prihodka. Če presega, vedite, da boste morali iz meseca v mesec precej bolj varčevati, da si boste dom lahko privoščili.

Prav tako se že veliko prej posvetite varčevanju. Večina poslov zahteva ob podpisu pogodbe aro, kar običajno znaša 10% in se plača takoj ob podpisu. Priporočamo vam, da privarčujete vsaj 20% vrednosti nepremičnine, saj boste z ostalim delom lahko domu nudili nekaj osnovnih nadgradenj.

PREVERITE MOŽNOSTI KREDITIRANJA

Obstaja več načinov glede kreditiranja vaše nepremičnine. Preden se odločite za nakup s kreditom, pridobite vsaj osnovne informacije glede stroškov odobritve, zavarovanja, obrestnih mer, dobe odplačevanja, ipd. Upoštevajte, da boste najverjetneje kredit odplačevali več let, zato izberite opcijo, ki vam dolgoročno najbolj ustreza.

ODLOČITE SE, KAKŠEN DOM SI ŽELITE

Iskanje prave nepremičnine ni lahko, zato si že v začetku postavite kriterije, s katerimi si boste iskanje čim bolj olajšali. Najprej določite makro lokacijo. Želite živeti v mestu ali izven. Potrebujete bližino šole, trgovin in druge infrastrukture ali želite biti odmaknjeni od vrveža, v stiku z naravo. Premislite, koliko prostora potrebujete, število spalnic, kopalnic, želite vrt ali atrij ali vam zadostuje balkon. Ali ste pripravljeni nepremičnino obnavljati, boste v celoti sami poskrbeli za opremo ali iščete nepremičnino, v katero se lahko takoj vselite brez večjih dodatnih popravkov. Prav tako preverite detajle glede gretja, izolacije, stanja oken, vrat, strehe. Če le lahko, poskusite dobiti informacije o soseski in sosedih, da kasneje z njimi ne bi imeli težav.

ISKANJE NEPREMIČNINE, OGLEDI

Pregledovanje vse ponudbe zna biti zamudno in nepregledno. Ko najdete vam zanimivo nepremičnino, morate kontaktirati lastnike ali različne nepremičninske agencije, preveriti pogoje sodelovanja, ipd. Da bi dobili kar najbolj optimalne ponudbe, se lahko odločite za pomoč nepremičninskega agenta, kateri bo za vas preverjal ponudbo, vas o njej obveščal, vi pa se le odločite, ali vam je ponudba dovolj zanimiva za ogled. Nadalje vam bo tako na ogledu kot tudi na vsakem koraku naprej pomagal in svetoval. Če vam pogajanja ne ležijo, lahko v vašem imenu preda ponudbo in se za ceno pogaja s čimer boste še en korak dlje do vaše končne odločitve.

POSKRBITE ZA VARNOST

Ker gre za večjo finančno obremenitev, skrbno preverite komu boste zaupali sestavo pogodbe, vse njene člene, vaše pravice in obveznosti. Ko je pogodba podpisana, ta postane zavezujoča in boste od nje težko odstopili oziroma vam bo to prineslo dodatne stroške. Prav tako preverite zavarovanja za vašo nepremičnino in če je možno, ob vselitvi zamenjajte ključavnice vhoda. S tem ste prepričani, da ste edini lastnik vseh ključev vašega doma.