Najem nepremičnine – na kaj morate biti pozorni

Ker smo v času povečanega povpraševanja po najemniških stanovanjih, preberite na kaj morate biti pozorni, ko iščete vam primerno nepremičnino.

V kolikor iščete stanovanje v mesecih, kjer je povpraševanje večje, bodite pripravljeni, da že na licu mesta (ogleda) vsaj ustno potrdite najem. S tem se izognete težavi, da bi bila nepremičnina, ki najbolj ustreza vašim kriterijem, oddana tako rekoč pred vašim nosom.

Če želite povečati »kredibilnost« v očeh najemodajalca, da pridobite kanček prednosti pred ostalimi, je dobro, če imate s sabo potrdilo o zaposlitvi, kreditni sposobnosti, ipd. S tem pokažete resen interes in pridobite nekoliko večje zaupanje s strani lastnika.

Pred ogledom oz. iskanjem si pripravite seznam lastnosti oz. zahteve, ki jih mora nepremičnina izpolnjevati. Pri tem pa seveda bodite nekoliko fleksibilni, saj ponudba le redkokdaj izpolni vsa pričakovanja najemnika. Odločite se za tisto nepremičnino, ki izpolnjuje največ vaših kriterijev, npr. cena, lokacija, opremljenost, dostopnost, način plačila, predplačila, čas najema, komunikacija z najemodajalcem, dovoljeni obiski, dovoljene domače živali, ipd.

 

Ko se obe strani dogovorita oz. se strinjata z vsemi pogoji, sklenite pisno najemniško pogodbo, v kateri dorečete vse pogoje najemnega razmerja. Ne pustite se zavesti, da bi najem sklepali brez pogodbe, saj s tem nimate prav nobene zaščite, v kolikor so vam kršene pravice, ki so bile sicer dorečene ustno z najemodajalcem.

Še varneje pa je, da preverite lastništvo same nepremičnine, saj ste s tem sigurni, da vam stanovanje oddaja dejanski lastnik ali da pogodbo sestavite v obliki Notarskega zapisa. V kolikor imate težave pri iskanju ali preverjanju stanja, se obrnite na nepremičninsko agencijo, saj le-ta predhodno pred oglaševanjem preveri tako dejansko stanje nepremičnine kot tudi lastništvo, prav tako pa vam pomaga pri sestavi najemne pogodbe, da ste zaščiteni tako vi kot tudi najemodajalec.