7 ključnih opravil za uspešno prodajo vaše nepremičnine

Želite prodati vašo nepremičnino a ne veste kako in kje začeti? V pomoč vam ponujamo nekaj ključnih opravil za uspešen začetek in prodajo vaše nepremičnine.
  • Zakaj prodajate

Ali želite prodati nepremičnino, ker je ne potrebujete? Ali nujno rabite zamenjavo na drugi lokaciji oz. za večjo nepremičnino? Želite le ustvariti dobiček?

Ko si odgovorite na ta vprašanja, boste vedeli, ali želite svojo nepremičnino čim prej prodati ali se vam s prodajo ne mudi, kar bo osnova pri postavitvi cene nepremičnine. Vendar ne pozabite, da v kolikor je nepremičnina prazna in stoji tudi več let, le-ta izgublja na vrednosti, vi pa boste na dolgi rok prejeli manj, kot če bi že v začetku prodaje postavili realno tržno vrednost.

  • Raziskava trga

Tudi raziskava trga je nujna, da lahko postavite optimalno ceno. Ali cene trenutno rastejo ali padajo? Po koliko se prodajajo podobne nepremičnine? S tem dobite neko osnovo, koliko za svojo nepremičnino lahko pričakujete.

  • Priprava nepremičnine za prodajo

Nepremičnina bo pridobila na vrednosti oziroma privabila kupce že z manjšimi nadgradnjami. V urejeno nepremičnino s prijetnim vonjem, primerno osvetlitvijo bo kupec stopil veliko raje kot v razmetano, temačno, zapuščeno nepremičnino. Že prvi vtis je lahko odločilen za kupca.

  • Oglaševanje in prodaja

Zelo malo verjetno je, da boste nepremičnino uspeli prodati, če je ne boste oglaševali. Kje oglaševati? Kako voditi vse klice strank? Kdaj in kdo bo vodil oglede? Vse te aktivnosti je potrebno planirati in urediti še preden pričnete s prodajo.

  • Primeren opis nepremičnine in slike

Slika pove več kot 1000 besed. V kolikor boste pri oglaševanju uporabili slike slabe kvalitete, boste zagotovo odvrnili več potencialnih kupcev. Tudi opis nepremičnine je zelo pomemben, da kupca pritegne. Le ta naj ne bo preskop, brez osnovnih podatkov in naj ne bo predolg.

  • Pogajanja

Se znate pogajati s strankami? Veste, kdaj je pravi trenutek, da jih kontaktirate ali je kupec še zainteresiran, ali ima za vas ponudbo? Ali plačilna dinamika kupca ustreza vašim željam in potrebam? Ste pripravljeni narediti kompromis pri končni ceni?

  • Prodaja

Dobili in sprejeli ste ponudbo. Kaj pa sedaj? Urediti morate prodajno pogodbo, podpis pogodbe, davčne postopke, primopredajo nepremičnine. Ali ste prepričani, da pogodba vsebuje vse potrebne elemente in ščiti tako vas kot vašega kupca? Ste preverili kakšni stroški vas čakajo ob podpisu? Veste koliko davka boste morali plačati?

Opravil in vprašanj na katere si morate odgovoriti pred prodajo nepremičnine je še veliko več. Verjetno ne bi zaupali svojih zob nekomu, ki ni zobozdravnik. Zakaj torej ne bi zaupali vaše nepremičnine v prodajo izkušenemu nepremičninskemu agentu, katerega glavna naloga je, da vam pomaga pri vseh fazah prodaje?