Prvič kupujete nepremičnino? Nič lažjega, kot to!

Če vam nakup novega doma povzroča glavobole, ne skrbite. Tukaj smo, da vam pomagamo. Tokrat pišemo nekaj o samem procesu nakupa in kaj je potrebno imeti v mislih, preden se odločite za nakup.

Kateri je najboljši način, da ugotovite, ali se nepremičnina nahaja v dobrem okolišu?

Težko je, če se selite v kraj, ki ga ne poznate. Zato je najbolje, da pred samo odločitvijo odidete na lokacijo in si vzamete čas, da spoznate sosede, jih morda prijazno nagovorite in povprašate, kako so zadovoljni z odnosi in življenjem v soseski. Morda ne boste naleteli na komunikativno osebo že v prvo, a ne pustite se odgnati. Poskusite v drugo, tretje,… Le pazite, da si odgovorov ne jemljete preveč osebno, ampak poskusite narediti objektivno mnenje.

Kdaj iti na ogled nepremičnine?

Ogledi tudi vas stanejo časa in denarja. Zato je pred odločitvijo za ogled določene nepremičnine smiselno, da predhodno razmislite kaj želite. Ali je to stanovanje, hiša, starost nepremičnine (boste v nepremičnino vlagali dodatna sredstva za prenovo ali se želite takojšnje vselitve). Računajte na to, da ne kupujete na kratki rok ampak bo ta nakup za daljše časovno obdobje. Nato preverite lastnosti nepremičnine (če vam ne odgovarja stanovanje brez balkona potem ne izgubljajte časa z ogledom take nepremičnine). Šele, ko imate izbor pravih nepremičnin, v katerih vidite potencialen dom, se odločite in kontaktirajte lastnike ali agencijo za ogled.

Koliko nepremičnin si je dobro ogledati?

Pravzaprav ne obstaja neko priporočljivo število. Včasih najdete vašo pravo nepremičnino na prvem ogledu, včasih pa potrebujete dvajset ogledov. Agenti pravimo, da morate nepremičnino »začutiti«. Če se najdete v nepremičnini in imate občutek, da bi to lahko bil vaš novi dom, potem ste našli pravo. V tem primeru ne odlašajte z odločitvijo, saj vas lahko prehiti drugi kupec.

Kako veste ali je ponudba res dobra?

Dobra ponudba ali nepremičnina, ki jo želite kupiti kot vaš nov dom, se lahko bistveno razlikujeta. Zato je dobra ponudba tista, pri kateri lahko »obkljukate« vsaj nekaj osnovnih kriterijev, in sicer ali je primerna cena, lokacija, ali izpolnjuje vaše potrebe in želje ali sovpada z vašimi finančnimi načrti. V kolikor niste prepričani, ali je cena primerna, lahko za pomoč prosite nepremičninskega agenta, ki ima izkušnje iz tega področja.

Kako hitro se lahko vselite v nepremičnino?

To je odvisno od dogovora med vami in lastnikom. V kolikor je nepremičnina »prazna«, je vselitev možna dokaj hitro. Ta je odvisna predvsem od vaše plačilne dinamike. Ko so poplačane vse obveznosti (kupnina, davki,…) in urejen prepis, uredite še primopredajo, kjer popišete stanje, števce in predajo ključev. Nato je nepremičnina čisto vaša. Pri tem vam svetujemo, da hitro uredite tudi prepis v Zemljiški knjigi, da ste dejanski lastnik, sicer imate lahko kasneje težave z dokazovanjem lastništva.

Kaj je največja napaka, ki jo pri nakupu lahko naredite?

Vsak kupec ima drugačne želje in potrebe. Velika napaka je, če gledate na vse manjše napake (npr. barve, preproge, pohištvo,…), katere je relativno lahko zamenjati oz. odpraviti. Tudi če gre za ponudbo, ki je nekoliko višja nad vašim cenovnim rangom, vseeno poskusite podati ponudbo, ki bi bila za vas še sprejemljiva. Če je v vašem cenovnem rangu, potem pri taki nepremičnini ne odlašajte s ponudbo, saj se vam lahko zgodi, da jo pred vami kupi drugi kupec, vi pa ste ponovno na začetku nakupa oziroma v še slabšem položaju, kajti večkrat se lahko zgodi, da boste težko našli nepremičnino, ki bi vam bila tako všeč, kot prva izbira.